Neprináleží nám hodnotiť a posudzovať jeho odvolanie bez dôkladného poznania príčin takéhoto konania a poznania jeho stanoviska. Zo zverejnených informácií vyplýva, že k pochybeniam mohlo dôjsť na oboch stranách. O právoplatnosti odvolania, resp. správnosti postupu  rozhodne  pravdepodobne až súd, ak sa odvolaný kontrolór Martin Alušic obráti so žalobou na súd.

Podľa nášho názoru - hlavný kontrolór musí byť vždy vzorom pri dodržiavaní a plnení povinností  v zmysle  zákonov a predpisov. Týmto sa minimalizujú dôvody aby k odvolávaniu došlo...

Podrobnejšie sa dočítate v článku:
https://www.aktuality.sk/clanok/4tfukGr/v-liptovskom-mikulasi-odvolali-hlavneho-kontrolora-po-dvoch-rokoch-provizoria-maju-rozpocet/


Link na materiál zastupiteľstva k odvolávaniu:
https://www.mikulas.sk/files/File/msz/Zweb2022_121.pdf

Poslaním ZHK SR je viesť svojich členov k vysokej profesionalite v oblasti kontroly s cieľom zabezpečiť efektívny výkon kontrolnej činnosti. Hodnotiť či posudzovať odvolávanie hlavných kontrolórov obecným/mestským zastupiteľstvom bez dôkladného poznania príčin takéhoto konania nám neprináleží. Tento postoj však nevylučuje, že v prípade žiadosti o odbornú pomoc v rozpore so zákonom odvolanému hlavnému kontrolórovi ZHK SR neposkytne.

ZHK SR však vždy bude hájiť záujmy hlavných kontrolórov miest a obcí, ktorí si plnia svoje povinnosti. Našim poslaním je aby hlavní kontrolóri vykonávali svoju činnosť maximálne odborne a dodržiavali pritom základné etické a morálne hodnoty.  
•    Hlavný kontrolór obce/mesta má byť vzorom na svojom pracovisku a jeho správanie by sa nemalo priečiť so všeobecne uznávanými morálnymi a etickými hodnotami.
•    Je povinný plniť svoje úlohy čestne, svedomito a zodpovedne, v dobrej viere a v zhode s poslaním práce hlavného kontrolóra.
•    Hlavný kontrolór obce/mesta predstavuje v prípade plnenia si svojich povinností dôležitý kontrolný mechanizmus, nakoľko mestá a obce nakladajú s verejným majetkom a verejnými prostriedkami v značných hodnotách, hlavne vo veľkých mestách.
•    Od hlavných kontrolórov sa vždy vyžaduje, aby dodržiavali všetky povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona o obecnom zriadení, zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite, ďalších všeobecne záväzných právnych predpisov a v neposlednej rade aj vnútroorganizačných predpisov konkrétnych mestských/obecných úradov.

29.11.2022

Tlmače                      /      Košice  
Ing. Štefan Jurák      /      Ing. Jozef Filipko