Sprievodná akcia - vyhlásenie víťaza celoročnej súťaže OSKAR BEZ BARIÉR. Za rok 2013 za aktivity v prospech znevýhodnených občanov - víťaznú sošku Oskara si odniesla Mestská časť Bratislava – Petržalka.  

          Cieľom súťaže OSKAR BEZ BARIÉR je motivovať samosprávy  miest a obcí  angažovať sa v oblasti starostlivosti o zdravotne postihnutých  a sociálne slabších občanov,  a tak napomáhať ich integrácii.  Súťaž, ktorej už 10. ročník sa konal pri príležitosti 25. snemu ZMOS,  je pre obce a mestá motivujúca – príklady dobrej praxe inšpirujú samosprávy k tomu, aby  odstraňovali bariéry v živote miest a obcí, či už  v oblasti budovania bezbariérového sprístupnenia úradov, zdravotníckych zariadení, kultúrnych inštitúcií, športových podujatí, k vytváraniu  bezbariérových trás pre starších a inak znevýhodnených osôb.  Ďalšou oblasťou, ktorá sa stala kritériom pri posudzovaní aktivít,  je vytváranie  bezbariérovosti vo vzťahu k mentálne postihnutým, prestárlym a iným rizikovým skupinám obyvateľov – budovanie domov sociálnych služieb, útulkov pre bezdomovcov,  bezprahových centier pre drogovo závislých, vzdelávacích a rekvalifikačných centier pre zdravotne postihnutých alebo sociálne slabších občanov, vytváranie podmienok pre ich kultúrny a spoločenský život.

              Združenie  zastupuje 2765 obcí, miest a mestských častí Slovenska, čo je viac ako  95 %  z celkového počtu sídel. V Slovenskej republike  niet  inej takej organizácie, ktorá by  dlhodobo disponovala porovnateľným zázemím, silou a významom s dopadom na rozvoj Slovenska.  Úlohou  združenia  je obhajovať  spoločné záujmy a práva členských  miest a obcí, pomáhať im riešiť problémy  a pritom rešpektovať ich autonómne postavenie. Združenie na podnet svojich členov predkladá návrhy na riešenie problémov miestnej územnej samosprávy vecne príslušným ústredným orgánom ústrednej štátnej správy, zúčastňuje sa na ich prerokovávaní, a tak pomáha vytvárať obciam a mestám  podmienky na ich riešenie.