Preto je na mieste, aj snaha Združenia hlavných kontrolórov miest a obcí Slovenskej republiky, významnejšou mierou sa zapojiť do realizácie cieľov Koncepcie modernizácie územnej samosprávy v Slovenskej republike. A to hlavne v oblasti ekonomizácie územnej samosprávy, v oblasti rozvoja ľudských zdrojov a v oblasti hmotného zabezpečenia volených predstaviteľov miestnej samosprávy po ukončení výkonu funkcie.

V dnešnej podobe ZHK, nemá dostatočnú právnu silu stanovovať a určovať svojej členskej základni záväzné postupy a odporúčania v kontrolnej činnosti, ktoré by pre súčasný vývoj bol žiadúci, vzhľadom na neprehľadnosť slovenskej legislatívy. Ktorou by sa zároveň posilnila a zvýšila odborná úroveň a právne vedomie v profesnej skupine hlavných kontrolórov obcí.

Vzniknutú situáciu je možné riešiť dvoma alternatívami. Tou prvou je schválenie zákona, ktorým sa určí postavenie komory hlavných kontrolórov a jej právomoc pri vydávaní osvedčení opravňujúcich vykonávať túto činnosť. Povinnosťou komory by bola ochrana oprávnených záujmov svojich členov, vytváranie podmienok pre ich ďalší odborný rast, poskytovanie informácii a aktualizácie o zmenách v zákonoch. Prostredníctvom disciplinárnej komisie, komora zabezpečí, aby kontrolné postupy hlavných kontrolórov boli vykonané v súlade so zákonmi a poriadkom komory hlavných kontrolórov.

Druhou alternatívou je vstup do rozhodovacích a legislatívnych procesov v orgánoch verejnej moci formou „lobingu“. To znamená presvedčiť tvorcov slovenskej legislatívy o potrebe vytvorenia spoločného koordinačného, metodického a vzdelávacieho centra pre regionálnu a miestnu samosprávu s celoštátnou pôsobnosťou. Tá by zároveň garantovala odbornú úroveň aj pre našu profesnú skupinu hlavných kontrolórov.

Často krát, je kontrolná činnosť hlavného kontrolóra na obci prehliadaná, zľahčovaná a účelovo interpretovaná vedením obce, obecným zastupiteľstvom respektíve poslancom. Toto by ZHK chcelo zmeniť a zabezpečiť v súlade so závermi Koncepcie modernizácie územnej samosprávy v Slovenskej republike, t.j. obmedziť korupciu, vytvoriť podmienky pre efektívnejšie a kvalitnejšie vykonávanie preneseného výkonu štátnej správy a samosprávnych kompetencií. Súčasne jednotne aplikovať právne predpisy, zvýšiť kvalitu rozhodovania, zlepšiť metodické riadenie a kontrolu, čím sa vytvoria podmienky na efektívnejšie používanie vlastných finančných prostriedkov ako aj finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

- bk -