https://www.urso.gov.sk/urso-vyrazne-zdrazovanie-elektriny-na-svetovych-burzach-bude-mat-vplyv-na-koncovu-cenu-elektriny-na-rok-2022-viac-informacii-tu-v-grafoch-httpswwwursogovskdatafiles231ts-269721-burzy-grafypdf/

 

Energetické komodity sú často obchodované na spoločných energetických burzách a preto sa navzájom ovplyvňujú. Ropa ako komodita významne vplýva na cenu ostatných energií a ich cenový vývoj (graf č.1). Európske komoditné burzy do značnej miery ovplyvňuje aj vnútropolitická a hospodárska situácia v rámci EÚ. Vo februári a marci roku 2020 zasiahla globálnu hospodársku aktivitu v eurozóne pandémia koronavírusu (COVID-19), ktorá dramaticky ovplyvnila ďalší priebeh hospodárskeho vývoja v eurozóne.
Pre cenovú reguláciu dodávky elektriny na rok 2022 v súlade s vyhláškou č. 18/2017 Z.z. je podstatná úroveň aritmetického priemeru denných cien F PXE SK BL Cal-22 za obdobie od 1. januára roku 2021 do 30. júna roku 2021.


Prebiehajúca pandémia koronavírusu mala v roku 2020 negatívny vplyv na hospodársku aktivitu. Oživenie rastu ekonomiky v roku 2021 ale má taktiež vplyv na rastúci dopyt po elektrine a plyne, čím trh reagoval zvýšením cien elektriny a plynu, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na vyššej cene za dodávku elektriny a plynu pre domácnosti v roku 2022.

 

Vývoj burzovej ceny elektriny v Európe nie je možné presne predikovať, nakoľko závisí predovšetkým od dopytu a ponuky, ale aj od množstva vyššie uvedených faktorov a tiež od podmienok hospodárskej, energetickej a politickej situácie v danej geografickej oblasti a najnovšie aj od stále pretrvávajúcej celosvetovej pandémii COVID-19.