Výstup pre Ministerstvo financií SR je automaticky spracovaný systémom vo forme štruktúrovanej tabuľky. Proces zberu konsolidovanej dátovej zostavy bude naďalej podporovaný pracovníkom DataCentra. Výkaz sa okrem vybranej dane za prechádzajúci rok, počte daňovníkov, stave nedoplatkov a pod. rozširuje o údaje o sadzbách dane z nehnuteľností na príslušné zdaňovacie obdobie.

Obce poveria svojho zamestnanca, aby okrem finančných, rozpočtových a účtovných výkazov vypĺňal v RIS.SAM aj Výkaz o dani z nehnuteľností. Alebo poveria iného pracovníka, ktorému zabezpečenia prihlasovacie údaje do RIS.SAM. Aplikácia je dostupná prostredníctvom komunikačno-technologickej infraštruktúry DataCentra (KTI). Pre obce a mestá, ktoré nemajú zriadenú alebo funkčnú dedikovanú linku do KTI (špeciálne pripojenie), je možné využiť dočasný režim prístupu cez www.rissam.sk. Výkaz DzN môže predkladať používateľ aplikácie po prihlásení sa menom a heslom, ktoré prideľuje DataCentrum. Pre oba spôsoby prístupu je meno a heslo totožné.

Ďalšie podrobnosti o zriaďovaní prístupov do RIS.SAM, o postupoch vypĺňania údajov výkazu o dani z nehnuteľností je možné nájsť na stránke www.datacentrum.sk v časti Informácie pre odbornú verejnosť / Formulár DzN. Všetky podrobnosti o postupe prihlasovania a vypĺňania údajov a dát sú zverejnené v Poučení na vypĺňanie a zasielanie výkazu o dani z nehnuteľností, ktoré je dostupné na stránke www.finance.gov.sk v časti Financie / Finančný spravodajca / 2016 / Príspevok č. 37.

Podrobný postup práce s aplikáciou RIS.SAM je dostupný priamo na hlavnej stránke RIS.SAM po prihlásení. V prípade nejasností je možné postup konzultovať s CPU DataCentra telefonicky na telefónnom čísle 0850 123 344, alebo prostredníctvom e-mailu cpu@datacentrum.sk.


Osobitné upozornenia k vypĺňaniu údajov o sadzbách dane

  • okrem vybranej dani z nehnuteľností za predchádzajúci rok (v roku 2017 za rok 2016) sa navyše vyplnia údaje o sadzbách dane na aktuálny rok (za rok 2017!!!), o ktorých Ministerstvo financií SR doposiaľ nemalo žiadne komplexné údaje;
  • v prípade, že obec má ustanovené dve sadzby na stavebné pozemky v jednom katastri, z dôvodu, že VZN obce ustanovilo v rámci katastra jednotlivú časť obce, tak vo výkaze sa to rozlíši pridaním ďalšieho riadku, kde sa vypíšu všetky sadzby platné na tom-ktorom území (aj opakovane, ak sú v iných prípadoch pozemkov, stavieb, bytov tie isté). Napr. kataster s jednotlivými časťami označí napr. “Kataster ABC – časť Horná” a “Kataster ABC – časť Dolná” a vypíše všetky stĺpce za aktuálny (nie minulý) rok,
  • obec nemôže mať ustanovené osobitné sadzby dane na pozemky, ktoré sú uvedené v § 6 ods. 1 zákona o miestnych daniach pod jedným písmenom (napr. nemôže byť iná sadzba na zastavané plochy a nádvoria a iná sadzbu za ostatné plochy). Ak napriek tomu obec ustanovila rôzne sadzby bez ohľadu na členenie v zákone, vo Výkaze DzN uvedie najvyššiu sadzbu z druhov pozemkov v rámci jedného písmena.