Pri používaní obecného rozhlasu,  ak je súčasťou "hlásení" aj hudba, je v zmysle zákona č. 185/2015 Z. Z. Autorský zákon potrebné vysporiadať práva autorov, výkonných umelcov a výrobcov zvukových záznamov (prostredníctvom uzatvorenia licenčnej zmluvy s organizáciami kolektívnej správy). Ide o použitie predmetov ochrany (diel, umeleckých výkonov, zvukových záznamov) verejným prenosom resp. technickým predvedením.

Licenčnú zmluvu je v tomto prípade potrebné uzatvoriť s nasledovnými organizáciami kolektívnej správy:

  • SOZA, Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam
  • SLOVGRAM, nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov
  • OZIS, ochranné združenie interpretov Slovenska.

  SOZA vykonáva kolektívnu správu práv k hudobným dielam. SLOVGRAM zastupuje nositeľov práv k umeleckým výkonom, zvukovým a zvukovo-obrazovým záznamom. OZIS vykonáva kolektívnu správu práv k umeleckým výkonom a zvukovým záznamom. Aj keď OZIS aj SLOVGRAM zastupujú výkonných umelcov (a  výrobcov zvukových záznamov), nejde o totožných výkonných umelcov (výrobcov zvukových záznamov). Od 1.1. 2016 vykonáva OZIS a SLOVGRAM spoločný výber (= jedna licenčná zmluva).

Výklad je k dispozícii na webovej stránke spravovanej MK SR tu: http://goo.gl/y2pMMD.

            V prípade organizovania verejných kultúrnych podujatí so „živou hudbou“, ide o verejné vykonanie diela (živé predvedenie) v zmysle Autorského zákona. V tomto prípade je potrebné vysporiadať práva autorov hudobných diel prostredníctvom uzatvorenia licenčnej zmluvy so SOZA. V prípade, že ide o živé predvedenie dramatického diela, choreografie (napr. hudobno-tanečné vystúpenie) je potrebné uzatvoriť licenčnú zmluvu aj s LITA.

Výklad je k dispozícii na webovej stránke spravovanej MK SR tu: http://goo.gl/yl8uRA.